Så funkar kontaktlinser

ögatModerna kontaktlinser tillverkas i mjukplats och innehåller fukt som gör att de fäster sig på hornhinnan. Kontaktlinsens är formad för att korrigera för ögats ”felaktiga” form. Det finns många typer av kontaktlinser, linser som byts varje dag eller används hela månaden.

Kontaktlinser placeras i ögat, ovanpå hornhinnan och hålls på plats av den tårbeläggning som täcker främre delen av ögat samt med hjälp av ögonlocket.

Kontaktlinser kan användas för att korrigera långsynthet, närsynthet, astigmatism och ålderssynthet. Oskarp syn beror på att ljuset inte är korrekt fokuserad på näthinnan. Näthinnan är den del av ögat som är ansvarig för att ändra ljuset till elektrokemiska impulser som skickas till hjärnan. Kontaktlinser hjälper ögat att fokusera ljuset på näthinnan, vilket leder till en bättre syn.  

Recept på kontaktlinser

Om du inte redan har blivit ordinerade kontaktlinser behöver du ett recept på kontaktlinser, det får du hos en optiker. Du måste ha ett recept för att kunna beställa kontaktlinser på nätet, ett recept gäller i ett år. En linskontroll hos optiker kostar c:a 250-300kr. Om du har ett alvarligare synfel eller lider av en ögonsjukdom kan du vara berättigad till bidrag från landstinget. I sådana fall gäller att du först måste få en remiss från en ögonläkare.

Varumärken och tillverkare

Acuvue
Air Optix
Biomedics
Cooper Vision
Proclear