Hur väljer jag rätt linsvätska?

LinsvätskaAtt välja den bästa rengöring linsvätskan för dina kontaktlinser är lättare än de flesta tror. De vanligaste lösningarna är en allt-i-ett-linsvätska och väteperoxidlösning. Båda är effektiva vid rengöring av linser men har både för- och nackdelar.

Vad är skillnaden mellan en allt-i-ett-linsvätska och väteperoxidbaserade lösningar

Allt-i-ett vätskor rengör och desinficerar kontaktlinser med en enkel blöt-och-skölj process. Du behöver inte gnida in kontaktlinser med vätskan men resultatet blir bättre om du gnuggar under lätt tryck.

Väteperoxidlösning desinficerar dina kontaktlinser med en kombination av saltlösning och väteperoxid. Ögonläkare rekommenderar att rengöra linser med antingen en eller två-stegs process innan den placeras i lösningen--väteperoxid gör resten. Skölj kontakter med en saltlösning och de är redo för en ny dag.

Kontaktlinsvätska

Varför används linsvätska?

Det är av yttersta vikt att kontaktlinser rengörs ordentligt, de kan annars lätt skada ögonen. Det är därför viktigt att lära sig rätt skötsel och underhåll så att linserna alltid är i perfekt kondition innan de skall används. Det är nödvändigt att notera linser inte ska rengöras med kranvatten eftersom vattnet kan innehålla spår av kemikalier, mineraler och andra föroreningar, som kan vara skadliga för ögonen. Var därför noga med att endast använda linsvätska av samma typ som följde med linserna när du först köpte dem.

Rengöra linserLinsvätskan hjälper till att konservera fukt i dina ögon och skydda dem från uttorkning. Linsvätska är en lösning som innehåller peroxid, som skyddar ögonen från infektioner. De finns också tillgängliga utan konserveringsmedel. De spelar avgörande roll för att upprätthålla vattenbalansen. För att säkerställa att linsvätskan är helt fri från föroreningar skall dessa lösningar förvaras i en mycket ren och sjukdomsfri miljö. En bra linsvätska bör även smörja linserna för att skydda dem från smuts, rök eller yttre ämnen som är skadliga för ögonen.

När du rengjort kontaktlinserna i linsvätska skall lösningen hällas bort så att linserna alltid rengörs i ny lösning. Ösningen bytas varje vecka. Köp bara kontaktlinsvätska som tillverkas av pålitliga företag. Generellt rekommenderas kontaktlinser baserat på ögats känslighet. Så en bra linsvätska bör vara den, som passar alla typer av linser och dessutom har en smörjande effekt. Du bör ha det i åtanke att du inte ska återanvända kontaktlinslösningar. Det ska används bara en gång. Dina ögon är långt mer värdefulla än en flaska linsvätska. Så kompromissar inte med det.

Varumärken och tillverkare

Acuvue
Air Optix
Biomedics
Cooper Vision
Proclear