Linser utan styrka

Färgade linserKontaktlinser utan styrka kan användas för att ändra färgen på ögat när som helst, till exempel kan man använda en på morgonen och en annan på kvällen. Om man vill fördjupa färgen på sina ögon och göra gröna ögon grönare kan den effekten lätt fås med moderna färgade linser. Den största fördelen med färgade kontaktlinser är att även personer utan synproblem kan använda färgade kontaktlinser.

Det finns flera typer av färgade linser: Opaque, tinted och special effects. Färgade kontaktlinser har vanligen ingen synkorrigering (s.k. Plano lins).

Linser med ogenomskinliga färgade linser kallas även crazy linser eller teaterlinser. Dessa linser används bland annat i filmer för att framhäva eller skapa speciella ögoneffekter.

Hanteringsfärgade linser: Hanteringsfärgade har vanligtvis en ljusblå eller grön nyans. Färgningen har lagts till uteslutande för att det ska bli lättare att se dem under införande och avlägsnande. Eftersom färgningen de är mycket lätta påverkar de inte den ursprungliga färgen på ögonen.

Förbättrad färgton: Som namnet antyder är linserna svagt färgade för att förbättra ögats befintliga färg. Det används av människor som vill göra färgen på sina ögon mer intensiv. Linserna har en genomskinlig färgton.

Färgskiftningar: Linser med färgskiftningar är vanligen tillverkade av mönster av rena färger och finns i en mängd olika färger som hassel, violett, blått, grönt och grått. De förändrar dramatiskt färgen på ögonen med hjälp av djupare, ogenomskinliga färgtoner.

Linser utan styrka med färgFärgade kontaktlinser är tillverkade för att se så naturliga ut som möjligt, en del har en rad små färgade prickar på linsen medan centrum av linsen är klara för maximal ljusgenomsläppning. En mer sentida utveckling är svagfiltrerade nyanser avsedda för idrottsmän. Den här typen av linser förstärker vissa färger som gult för tennisbollar. Genom en skarpare kontrast mot bakgrunden kan spelaren bättre fokusera på bollen. Det finns även lätt filtrerade kontaktlinser exklusivt tillverkade för golfare för att skilja mellan de olika greenerna på en golfbana. Andra kontaktlinser är specialutvecklade för skidåkare och andra sportentusiaster men även för åskådare.

Färgade kontaktlinser utan styrka kan bäras vid tillfälle, dagligen eller under längre tid beroende på typ. Färgade linser kan bäras upp till en vecka kontinuerligt innan det tas bort och rengöras. Efter avlägsnande måste linsen rengöras, sköljas och desinficeras väl. Den bör rengöras i godkända lösningar från välrenommerade företag, kompromissa aldrig med kvaliteten och lämna aldrig linserna utsatta för damm eller luft. Medan linserna är i bruk kan en smörjande lösning användas, om detta rekommenderas, vilket ger ökad komfort.

Färgade linser med styrka har alla fördelar av en vanlig lins och finns både som dygnet runt linser och månadslinser. De flesta färgade linser har inbyggd UV-strålningsskydd som skyddar ögonen mot solens skadliga strålar.

Som alla kontaktlinsbärare vet är kontaktlinser det bästa alternativ till glasögon. Linser tillverkas av formgjuten mjukplast och är gjorda för att korrigera synproblem som närsynthet, astigmatism, långsynthet och andra problem. Kontaktlinser används också av de som opererats för grå starr eftersom de kan hjälpa ögonen att läka lite snabbare.

Linser placeras ovanpå ögat där de flyter ovanför hornhinnan. Första gången du skaffar kontaktlinser är det bäst att vända sig till en optiker eftersom linsens exakta utformning är mycket viktigt för säkerhet, komfort och perfekt syn. Om du ser till att dina linser passar perfekt kan du skada dina ögon.

Det finns flera typer av kontaktlinser men de vanligaste är två huvudtyper - hårda kontaktlinser och mjuka kontaktlinser. De hårda kontaktlinserna omfattar gaspermeabelt och konventionella hårda linser. Mjuka kontaktlinser inkluderar dagliga linser, engångslinser och flera andra typer av kontaktlinser. Dessa är alla bra linser, men du bör kontrollera med din optiker för att se vad han eller hon rekommenderar.

Hårda kontaktlinser tar längre tid att vänja sig vid och vanligtvis behöver användaren ta periodvisa pausar för att därefter successivt bära linserna längre och längre för varje dag. Mjuka linser å andra sidan, tar mindre tid att vänja sig vid, eftersom de är vänligare mot ögonen och dessutom byts ut regelbundet så att man alltid har nya linser.

Kontaktlinser har som vi alla vet många olika användningsområden. De används huvudsakligen för att korrigera synen, men de kan också användas för dem som just har fått grå starr, särskilt om den naturliga linsen tagits bort. Linser kan också användas vid behandling av olika ögonsjukdomar och ärr på hornhinnan som har orsakats av infektioner eller skador. Dessutom finns det linser i olika färger och mönster som inte fyller någon medicinsk funktion.

Mer om Kontaktlinser

Endagslinser
Dygnet runt linser
MÃ¥nadslinser
Crazy linser

Varumärken och tillverkare

Acuvue
Air Optix
Biomedics
Cooper Vision
Proclear