Betygsskala kreditvärdering

Låna pengar med dålig kreditvärdighet

Dålig kreditvärdighet är ett gissel för många svenska konsumenter som behöver låna pengar. Nästan alla är från tid till annan i behov av ett lån och att få tillgång till snabba kontanter kan vara helt livsavgörande. Tyvärr är det inte lätt att få en kredit för den som slarvat med en räkning, fått en betalningsanmärkning och fått se sitt kreditbetyg bli tilltufsat. Banker och låneinstitut har ofta stränga krav eftersom de inte vill att kundförluster drar ner deras vinster.

Frogtail

Snabba lån utan krångel

Frogtail

Frogtail erbjuder privatlån på 1000 - 40 000 kronor

Valfri återbetalningstid 1- 36 månader

Kostnadsfritt att ansöka

Snabb utbetalning

Kreditrapport

Långivare beaktar ett antal faktorer när de överväga en låneansökan, men uppgifterna på en kreditupplysning är de allra viktigaste. Det finns fyra huvudsakliga kreditupplysningsföretag som svenska kreditgivare använder sig av (UC, Soliditet, Bisnode och Creditsafe) för att beställa kreditrapporter med information om kundens ekonomiska status, inklusive inteckningar, kreditkort och några andra lån.

Tvärtemot vad många tror, finns det inte ett kreditbetyg eller en kreditvärdering för varje individ. Varje långivare har olika sätt att beräkna poäng, så du kan vara framgångsrik med en bank även när du fått nobben av en annan.

Hur kan kreditbetyget försämras?

Kreditpoängen är ett mått på kreditvärdighet. Den som betalat sina skulder i tid bör inte ha stora problem att ordna en kredit i framtiden. Men om du kommit efter med betalningar och kanske till och med haft oturen att någon räkning hamnat hos kronofogden kommer det att finnas med i kreditrapporten vilket negativt påverka din poäng och möjlighet att få ett lån.

Låna för första gången

Många långivare är försiktig med att bevilja lån till personer som aldrig tidigare har lånat pengar. Det låter konstigt, men personer som inte tidigare haft skulder saknar kredithistorik, vilket gör det svårare för banker och låneinstitut att bedöma deras kreditvärdighet. För förstagångslåntagare är det extra viktigt att ha en fast anställning, adress och ordnade förhållande. Många blir förvånade att det är så svårt att få låna pengar för första gången.

Svag rating ger högre ränta

De flesta låneinstitut vill inte ha kunder med låg rating (scoring, kreditpoäng), men det finns ett antal specialiserade företag som är villiga att erbjuda speciallösningar till personer med svag scoring, även om priset kan vara högt. En sak att tänka på är att räntan även hos vanliga långivare för de flesta kunder är högre än de exempel som ges i reklamen. En fördel med kreditgivare specialiserade på kunder med betalningsanmärkning och usel rating är att de ofta redovisar tydligt på sina webbplatser vad det kostar redan innan en ansökan behöver skickas in.

De höga priserna på lån för personer med en dålig kredithistoria gör det särskilt viktigt att jämföra priser för att se till att få det bästa erbjudandet. Det är också viktigt att ta ett lån endast om du är säker på att du kan hantera dina skulder.

Vad är ett bra kreditbetyg?

När du skickar in en ansökan om att få låna pengar, kommer långivaren att göra en bedömning av din kreditvärdighet. Det vill veta om du kan hantera dina skulder och hur hög sannolikheten är för att du i framtiden kan hamna i ekonomiska problem. Ju högre kreditpoäng, desto bättre är dina chanser att få godkänt på de bästa erbjudandena.

När uppdaterar UC sin kreditpoäng?

Upplysningscentralen, Bisnode, Creditsafe och andra kreditupplysningsföretag hämtar information från offentliga register. Inkomstuppgifter hämtas från Skatteverket och uppgifter om skuldsaldo och obetalda skulder från Kronofogdemyndigheten.

Uppgifter hämtas in och uppdateras dagligen. Kreditpoängen uppdateras så fort uppgifter om senaste årsinkomst och förändringar i offentliga register förändras.

Externa länkar

Bisnode: Så fungerar kreditrating
Soliditet: Ratingguiden
Creditsafe: Rating och Scoring

Lånet: Lån med dålig kreditvärdighet