Guide: Kontaktlinser

KontaktlinsLetar du efter svenska nätbutiker som säljer billiga kontaktlinser med erbjudande för nya kunder?

För många människor är inte glasögon något alternativ. Särskilt aktiva person och barn har ständiga problem med tappade glasögon vilket resulterar i repor och försämrad syn. När det gäller olika typer av fysiskt arbete är glasögon långt ifrån en optimal lösning för personer med synfel. Idrottsmän kan överhuvudtaget inte använda glasögon. Har du någonsin sett en fotbollsspelare i glasögon?

Med hjälp av kontaktlinser är det enkelt att korrigera synen och de sitter dessutom kvar på ögat under sport, arbete och lek. Moderna linser är så lätta och tunna att bärarna inte ens tänker på att de har kontaktlinser.

Kontaktlinser är effektiva och bekväma så länge de tas väl om hand. När kontaktlinser används hela dagen kan smutspartiklar och protein lätt samlas på linsen vilket kan orsaka en suddig syn som kan vara mycket irriterande. För att undvika liknande problem måste kontaktlinser rengöras och desinficeras regelbundet med linsvätska. Linsen måste desinficeras för att eliminera mikroorganismer och smutspartiklar. Slarv och vårdslöshet med linser kan orsaka ögoninfektioner.

Innan du kan köpa linser online måste du besöka en optiker eller ögonläkare för att fastställa vilken typ av synfel du har och vilken lins som du skall köpa för att korrigera felet. Tyvärr är det inte alla som kan använda kontaktlinser eftersom linserna inte passar alla personers ögon.

LenswayGaranterat lägst pris - leverans inom 24 timmarOm Lensway
LensstoreSolglasögon på köpetFri fraktOm Lensstore
Lenson50 kr rabatt till nya kontaktlinskunderSnabb leverans Om Lenson
NetlensKöp nu betala senare - prismatchning garanterar lägst prisOm Netlens

Köpa kontaktlinser på nätet

KontaktlinsmärkenVarför inte köpa kontaktlinser på nätet och spara pengar på annars så dyra linser? Gör som många andra smarta konsumenter. Att beställa online är både enklare, smartare och det går dessutom mycket fortare!

Vet du inte vilken styrka du behöver eller har du inte använt linser tidigare? Hos optikern kan du få hjälp med en synundersökning, de värden du får på dina ögon använder du sedan när du beställer billiga linser på nätet.

Varför köpa kontaktlinser online?

- Eftersom det är enkelt, bekvämt och betydligt billigare.

Besparingar kan variera från 15 % till upp till 70 % jämfört med inköp hos en optiker. På nätet hittar du det bredaste urvalet från de flesta tillverkarna, och det är det perfekta sättet att jämföra funktioner, alternativ och kostnader. Möjligheten handla när som helst på dygnet i lugn och ro är obetalbar.

Innan du lägger din beställning online finns det några saker att tänka på.

Bra att veta om kontaktlinser

Kontakter är tunna, plast-formade skivor gjorda för att korrigera problem med synen som långsynthet, närsynthet och astigmatism. Ögats naturliga fukt hjälper linsen att fastnar ögat. Kontaktlinser kan också bäras av personer som genomgått en operation för grå starr, eftersom de kan hjälpa ögonen att läka lite snabbare. Kontakter ger ett fullt synfält. Linsen och fokus är samma som vid användande av glasögon.

batmanSyfte – varför behöver du kontaktlinser?

Människor bär kontaktlinser av många olika skäl. De flesta för att de föredrar linser i stället för glasögon för syn korrigering. Kontaktlinser används för att korrigera astigmatism, närsynthet, långsynthet eller presbyopi. Det finns olika typer av linser för varje av dessa ändamål. Det är viktigt att du med hjälp av en optiker utreder ditt behov:

  • Toriska linser används för astigmatism.
  • Sfäriska linser ordineras för närsynthet och framsynthet.
  • Multifokala linser bidrar till korrigeringen av presbyopi, ett tillstånd som orsakas av ålder och som gör att ögat inte längre fokuserar tydligt på nära objekt, som när man läser.

Andra kontaktlinser kan tjäna ett terapeutiskt syfte för att skydda hornhinnan och fördela medicin för att behandla ögat. Dekorativa kontaktlinser är i grund och botten färgade linser som ger olika effekter, som regnbågens färger och kattens ögon. Kosmetiska linser, å andra sidan, är avsedda att ändra det övergripande utseendet på ögonen.

Kontaktlinser istället för glasögon

LinserKontaktlinser eller linser används normalt används för synkorrigering stället för glasögon. Kontaktlinser måste ordineras av en optiker eller ögonläsare som först måste utreda patientens behov samt individens ögonstruktur och ögats tårkapacitet.

Även om de flesta kontaktlinser används för att korrigera myopi (närsynthet), översynthet (långsynthet) eller astigmatism finns det också kontaktlinser som används för att förbättra eller ändra färgen på ögat med eller utan recept för synkorrigering.

Teaterlinser eller crazy linser finns också tillgängliga för att ge ögat ett utseende som matchar en kostym som en katt eller zombie.

Hårda kontaktlinser tillverkad av PMMA används nästan aldrig längre men kan vara att föredra eller krävas av patienten. Mjuka linser är den mest förskrivna kontaktlinstypen. De är tillverkade av mjukplast. På senare tid har det silikonhydrogel linser införts och är i allmänhet att föredra för bäraren eftersom de tillåter mer syre att passera mellan linsen och ögat och är mindre benägna att torka ut.

GP eller RGP linser är ”syre genomsläppliga” linser som är stela tillverkade av vattenlöslig plast inriktad mot patienter med ålderssynthet och en hög astigmatism och är mindre än ögats iris.

Användare av kontaktlinser kan välja huruvida de föredrar endagslinser eller linser med förlängd användning. Endagslinser kan bäras hela dagen, men måste avlägsnas och rengöras varje kväll. Det finns flera typer av linser som kan användas olika länge. Beroende på hur länge de är avsedda att användas måste de så småningom kasseras och ersätts med ett nytt par.

Kontaktlinser kan vara utformade för att användas en dag, vecka eller månad beroende på preferenser samt patientens behov. Kontaktlinser med förlängd användning kan bäras över natten eller upp till 7 dagar i följd utan avlägsnande. Linser avsedda för kontinuerlig användning kan bäras i upp till 30 nätter i följd utan att tas av.

Det finns också alternativa kontaktlinser för mer allvarliga ögonsjukdomar som kan behöva skräddarsys för att passa och lösa en speciell behovssituation. Nästan vem som helst kan bära kontaktlinser, i själva verket är 1 av 5 personer en kontaktlinsbärare. Oavsett om ändamålet med kontaktlinser är en ersättning för glasögon eller ett mer estetiskt syfte är det positivt att utvecklingen av kontaktlinsteknologin nått så långt att hälsosamma kontaktlinser nu är ett alternativ tillgängligt för alla.

Kontaktlinser - En gammal idé

Linser - Leonardo da Vinci

Människor har sedan urminnes tid haft sjukdomar och fysiska problem och om man går igenom gamla dokument och böcker kan man spåra de första medicinska framstegen tusen år tillbaka i tiden. Anmärkningsvärt är att vid den tiden fanns det inga datorer eller automatiserade maskiner men ändå var den tidens människor kapabla att utveckla teknik som kunde möta naturens utmaningar. Det är naturen som ger oss liv och det är naturen som ger sjukdomar. Även på den tiden fanns epidemier, cancer och andra livshotande sjukdomar. Det var nödvändigt med operation när någon skadats i krig eller jakt och skador på ögon var inget undantag till andra sårbarheter.

Tiden stannar aldrig och det gör de vetenskapliga framstegen heller. Det till synes oskyldiga men ändå mycket komplicerat problemet har alltid varit vår syn. Svårigheter med närsynthet är absolut vanligast.

Teoretiska idéer om kontaktlinser har funnits i många hundra år och Leonardo da Vinci brukar ses som den första att forska kring en sådan lösning även om de tekniska förutsättningarna gjorde en praktisk tillämpning omöjlig på den tiden.

Ny teknik ger bättre linser

I slutet av 1900-talet övergick tillverkarna av kontaktlinser till nya material för att tillverka bättre linser. Namnet på det nya materialet är kisel hydrogel som är en förening av kiselmaterial. Kisel från sand och används inte bara i kontaktlinser utan sedan för tillverkning av mikrochips som används i kretsarna av datorer och annan elektronisk utrustning. Det nya materialet ger extremt hög nivå av syre permeabilitet. Det har också gjort det möjligt för kontaktlinsbäraren att använda linser regelbundet och under alla slags fysisk aktivitet.

De nya moderna kontaktlinserna kan göra arbetet lätt för alla de människor som är beroende av linser regelbundet under sitt dagliga arbete.

Kontaktlinser har blivit populär bland människor i alla åldersgrupper och nu för tiden har linserna en världsomspännande marknad. I de flesta delar av världen säljs kontaktlinser hos optikern och kan lätt beställas i samband med recept för glasögon.

Varumärken och tillverkare

Acuvue
Air Optix
Biomedics
Cooper Vision
Proclear